Maddelere doğada 3 fiziksel halde bulunurlar. Bunlar; katı, sıvı ve gaz halleridir. Maddeler çevrelerinden ısı alabilir ya da çevrelerine ısı verebilirler. Maddeler ısı alarak ya da ısı vererek bulundukları fiziksel halden başka bir fiziksel hale geçebebilirler. Maddelerin bulundukları hâlden başka bir hâle geçişine hâl değişimi denir.
Maddenin hal değişi tablosu aşağıdaki şekilde gösterilmiştir;
Plazma maddenin dördüncü hâlidir. Güneş ve diğer yıldızlar, alev maddenin plazma hâline örnektir.
Suyun doğadaki fiziksel hallerinin isimleri; Katı: Buz – Sıvı: Su – Gaz: Su Buharı
Katı hâldeki bir maddenin ısı alarak sıvı hâle geçmesine erime denir.
Yukarıdaki olayların sebebi; maddelerin çevresinden aldığı ısı ile hal değiştirerek katı halden sıvı hale geçmesidir.
Donma olayı ise erime olayının tam tersi bir olaydır. Sıvı bir maddenin ısı vererek katı hâle geçmesine donma denir.
Yukarıda bahsedilen olayların sebebi; maddelerin çevresine ısı vermesi sonucu sıvı halden katı hale geçmeleridir.
Havadaki su tanecikleri donma sırasında havaya ısı verirler. Bu yüzden kar yağarken hava ısınır. Kar yağdıktan sonra ise kar tanecikleri ısı alarak eridiği için bu sefer de toprak ve hava soğur.
Maddelere şekil verilmesinde de erime ve donma olaylarından yararlanılır. Örneğin;
Sıvı hâldeki maddelerin ısı alarak gaz hâline geçmesine buharlaşma denir.
Yukarıdaki olayların hepsinde sıvı haldeki maddeler çevresinden ısı alarak gaz hale geçmiş yani buharlaşmıştır.
Buharlaşma gerçekleşirken madde ısı alır. Örneğin yağmurda ıslandığımızda üşüdügümüzü hissederiz. Bunun sebebi giysilerimizdeki suyun buharlaşabilmesi için gereken ısıyı vücudumuzdan almasıdır. Giysilerdeki su buharlaşırken vücudumuz ısı verdiği için üşüdügümüzü hissederiz.
Denizlerin ve bazı göllerin suyu tuzludur. Deniz ve göllerden alınan tuzlu suların ısıtılıp buharlaştırılmasıyla tuz elde edilir. Reçel ve salça yapımında da buharlaştırma işlemi yapılır.
Kaynama ve buharlaşma günlük hayatta genellikle karşılaştırılan terimlerdir. Bazen yanlış olarak birbirinin yerine kullanılırlar. Ancak, kaynama ve buharlaşma farklı olaylardır.
Buharlaşma hızı sıcaklığa bağlı olduğundan sıcaklık arttıkça buharlaşma hızı da artar.
Buharlașmanın en yoğun ve hızlı olduğu durum, kaynama olarak adlandırılır. Kaynamayı, sıvının her yerinde kabarcıklar hâlinde ortaya çıkan hızlı buharlaşma olarak da ifade edebiliriz. Buharlașma, ısı alan bir sıvının yüzeyinde olur. Fakat kaynama anında, sıvının sadece yüzeyinde değil her yerinden buhar çıkıșı gözlemlenir. Kaynama sıvının her tarafında gerçekleștiği için kaynama sırasında sıvının içinde kabarcık benzeri olușumlar görülür.
Buharlașma olayı her sıcaklıkta gerçekleșebilir. Fakat kaynama olayının gerçekleștiği belli bir sıcaklık değeri vardır. Örneğin deniz seviyesinde saf su 100°C’ta kaynarken, aseton 56°C’ta, metil alkol ise 65°C’ta kaynar.
Islak çamaşırlarımız bir süre sonra kendiliğinden kurur. Çamaşırlarımızdaki suyun buharlașması için hava sıcaklığının kaç derece olduğunun bir önemi yoktur. Fakat hava sıcaklığı çamaşırlarımızın kuruma süresine etki eder. Sıcak havalarda çamaşırlarımız daha çabuk kururken soğuk havalarda daha geç kurur.
Kaynama ve buharlaşma arasındaki farklar;
Buharlaşma |
Kaynama |
|
|
Gaz hâlindeki bir madde dıșarıya ısı verdiğinde sıvı hâle geçer. Maddenin bu șekilde sıvı hâle geçmesine yoğuşma denir.
Maddeler hal değiştirirken Katı-Sıvı-Gaz ya da Gaz-Sıvı-Katı sırasını izlemek zorunda değildirler. Katı hâldeki bir maddenin ısı alarak sıvı hâle geçmeden doğrudan gaz hâline geçmesine süblimleşme denir.
Süblimleşmenin tersi kırağılaşmadır. Gaz hâldeki maddenin ısı vererek doğrudan katı hâle geçmesine ise kırağılaşma denir.
Saf maddelerin sıcaklığı hâl değişim sürelerince sabit kalır. Örneğin; saf su 0 °C’de donmaya başlar. Soğutulan kapta bulunan suyun tamamı donana kadar ne kadar soğutursanız soğutun sıcaklık 0 °C’de kalır. Suyun tamamı donduktan sonra ancak sıcaklık düşmeye devam eder. Ya da tam tersi de geçerlidir. Erimekte olan saf buz erimeye başladığı andan tamamen eriyinceye kadar sıcaklığı 0 °C’de sabit kalır. Bu noktaya bir sonraki konu; Maddenin Ayırt Edici Özellikleri konusunda değinilecektir.
Faydalanılan Kaynaklar: https://www.freepik.com/vectors/water
https://www.eba.gov.tr/
Milli Eğitim Bakanlığı (2018) Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı, MEB Yayınları, Ankara
Akter, Seval, Hatice Betül Arslan ve Meltem Şimşek, Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu Fen Bilimleri 5 Ders Kitabı, Ankara: Devlet Kitapları, 2019.
Ünver, Ender, Murat Volkan Yancı ve Zafer Arslan, Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu Fen Bilimleri 5 Ders Kitabı, Ankara: SDR Dikey Yayıncılık, 2019.
Civan, Bora ve Özge Biltekin, Açıköğretim 5.Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı, Ankara: MEB, 2021.
https://www.bilfenyayincilik.com/assets/etkinlik_cozumleri/5_SINIF_FEN_FASIKUL_2.pdf